Torrone (olasz diós és nugátos édesség) (youtube.com)
Hozzávalók
- 20 dkg mogyoró
- 8 dkg pisztácia
- 30 g mandula (hámozott)
- 6 dkg akácméz
- 16 dkg cukor
- 2 darab tojásfehérje
- 2 darab ostyalap
- 1 csipet só
- fél dl víz
Elkészítés:
- A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A cukrot a vízzel 110 fokosra forraljuk (hőmérővel ellenőrizzük!).
- Egy másik lábasban felforraljuk a mézet.
- Óvatosan hozzákeverjük a forró cukorszirupot a tojásfehérjehabhoz, majd a mézet is. Addig keverjük, amíg krémes, fényes sűrű masszát nem kapunk.
- A sütőt előmelegítjük 100 fokra. A magokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megpirítjuk őket.
- A pörkölt magokat hozzákeverjük a nugáthoz.
- Egy tepsit kiolajozunk, belefektetjük az ostyalapokat, ráöntjük a nugátot, és egyenletesen elsimítjuk.
- Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe néhány órára pihenni.
Tippek:
- A nugát ízét tovább fokozhatjuk, ha a méz egy részét (kb. 20 g) rummal vagy más likőrrel helyettesítjük.
- A nugát tetejét díszíthetjük olvasztott csokoládéval, kókuszreszelékkel vagy kandírozott gyümölccsel.
- A nugátot légmentesen záródó dobozban tároljuk, hűvös helyen.
Jó étvágyat!